Veelgestelde vragen

Voor wie is de mediation bedoeld?

Mediation werkt het best als de direct betrokkenen rechtstreeks met elkaar in gesprek gaan, maar wel onder begeleiding van de mediator. Dit zijn meestal de direct leidinggevende en de werknemer onder begeleiding van onze mediator. Als neutrale expert zorgt de mediator ervoor dat de wetten en regels worden gevolgd. Natuurlijk kunnen partijen zich ook laten adviseren door derden. Denk daarbij aan iemand vanuit een rechtsbijstandsverzekering. Of een collega van personeelszaken. Alles wat wordt besproken, is en blijft vertrouwelijk. Ook eventuele derden moeten zich houden aan deze geheimhouding.

Waarom kiezen voor mediation bij een arbeidsconflict?

Via mediation buig je een mogelijk verstoorde arbeidsrelatie snel om in positieve richting.

Conflicten kunnen hierdoor snel worden opgelost. Het vinden van een oplossing staat centraal. Mediation is onafhankelijk en direct inzetbaar.

Kies je voor een juridische strijd of onnodige ziekmeldingen, dan kost dat bijna altijd meer geld en tijd. Ook leidt het tot frustratie en een ongezonde situatie. Met de juiste begeleiding vind je bijna altijd een acceptabele oplossing voor beide partijen.

Onze mediators hebben jarenlange ervaring met mediation bij arbeidsconflicten. We zijn landelijk actief, werken snel en zorgvuldig en gaan actief op zoek naar een duurzame oplossing.

Dat kan. Maar vaak is er dan geen weg meer terug. Je komt in juridische procedures terecht, waardoor het conflict verder escaleert. Dit kost extra tijd en geld en het levert frustratie op. Ook leidt het mogelijk tot bedrijfs- en imagorisico’s. Met andere woorden: vrijwel altijd is mediation de betere keus.  

Bij je rechtsbijstandsverzekering kun je je laten adviseren of ondersteunen door een arbeidsjurist. Het nadeel hiervan is, dat je werkgever dan meestal ook een advocaat of jurist erbij haalt. De kans is groot dat het dan alsnog een slepende procedure wordt. Het resultaat: meer kosten, meer tijd en meer frustratie.  

Bij een individueel conflict kun je als werknemer de vakbond inschakelen als je bent aangesloten bij de bond.  

De vakbond kan je juridisch advies geven. Steeds vaker adviseren vakbonden mediation bij arbeidsconflicten. De werknemer en de organisatie zijn immers allebei het best geholpen met een snelle oplossing van het conflict. Maar wel op basis van goede en eerlijke afspraken. De vakbond zal dan ook altijd vragen om een onafhankelijke mediator. Present24 biedt deze onafhankelijke mediation.  

De mediation start altijd vrijwillig, maar is niet vrijblijvend. Beide partijen spannen zich zo goed mogelijk in om tot een goede oplossing van het conflict te komen. Ze starten tijdens de mediation geen juridische procedures tegen elkaar.  

Het staat je vrij om te stoppen met de mediation. Daarna kun je een juridische procedure starten. Alle informatie die tijdens de mediation naar voren is gekomen en nog niet eerder bekend was, valt dan wel onder de geheimhouding.  

Er is geen voordeel voor de een of de ander. Dat is juist het kenmerk van mediation: het vindt vrijwillig plaats, op basis van gelijkwaardigheid. Het doel is om te komen tot een oplossing waar de werknemer en de organisatie blij mee zijn. Lijkt het erop dat de werknemer is gedwongen tot mediation, dan stopt de mediation direct. De mediator ziet hierop toe en is hier vanuit de geldende gedragsregels en klachtenreglement toe verplicht. 

Meestal duurt mediation 6 tot 8 uur. De kosten zijn verschillend en hangen af van de situatie. We bieden altijd een overzichtelijk all-in tarief. Je betaalt dus één prijs en komt nooit voor verrassingen te staan.  

Ben je werknemer? Dan betaalt je werkgever de kosten van mediation.  

Ben je werkgever? Vaak kunnen de kosten van mediation dan geheel of gedeeltelijk worden vergoed door de arbodienst of verzekeraar. 

Ontvang vrijblijvend
informatie over mediation of
het oplossen van arbeidsconflicten

Stuur mij maximaal 4 keer per jaar kosteloos relevante informatie over arbeidsrecht en het oplossen van arbeidsconflicten (u kunt zich altijd uitschrijven).